keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Laihduttajan selviytymisopas, Vol.1

Aijai, elämä on yhtä (kalorien) juhlaa: viime viikonloppuna nautiskeltiin pääsiäisherkkuja ja suklaamunia, tulevana viikonloppuna kilistellään simalaseja ja sitä seuraavana sunnuntaina juhlitaan äitejä.
Tällainen keväinen ”juhlaputki” on mukava piristys pitkän talven päälle, mutta samalla myös todellinen haaste painonpudottajalle.   Miten onnistuu painonpudotus, tai edes saavutetun painon ylläpitäminen, kun tarjolla on jatkuvasti mitä houkuttelevampia herkkuja?  Miten kieltäytyä kauniisti kahvipöydässä kun sukulaistäti on leiponut pullaa juuri sinua varten koko edellisen viikon. Vai pitääkö herkuista edes kieltäytyä?
Personal Trainer vastaa: ”Herkkuja saa syödä ja juhlapyhistä saa nauttia, kun perusasiat ovat kunnossa. Toisin sanoen, jos arkena liikut säännöllisesti ja syöt kohtuudella (ja terveellisesti), ei yhden tai edes kahden päivän herkuttelun pitäisi heilauttaa vaa’an viisaria merkittävästi ylöspäin. Se ei tietenkään tarkoita että juhlapöydässä kannattaisi vetää ”överit” joka aterialla, mutta kun aineenvaihdunta toimii tehokkaasti säännöllisen liikunnan ja ruokailurytmin ansiosta, ei keholla ole korostunutta tarvetta varastoida ylimääräistä energiaa rasvaksi.”
Tärkeintä painonpudotuksessa ja painonhallinnassa onkin juuri säännöllisyys. Erityisesti ruokailussa. Moni ymmärtää ja allekirjoittaa säännöllisen liikunnan merkityksen terveydelle, mutta kun tulee puhe ruokailusta, löytyy korjattavaa yllättävän monelta. Tyypillisin tilanne on se, että aterioiden välit venyvät älyttömän pitkiksi, aamiainen jää väliin, lounas on liian kevyt, ja illalla ahmitaankin sitten koko päivän edestä. Tällaisessa tilanteessa jo pelkästään ateriarytiä järkeistämällä saataisiin paino putoamaan.

Kroppa ei nimittäin ole mikään tyhmä järjestelmä. Se on viritetty kuluttamaan energiaa tasaiseen tahtiin ympäri vuorokauden, ja näin ollen sen on saatava energiaa tasaiseen tahtiin. Kun energian saanti ja kulutus on tasapainossa, käyttää kroppa vain sen energian mitä tarvitsee ja paino pysyy normaalina. Jos taas energiansaanti on hyvin epäsäännöllistä, on kropan varastoitava varmuuden vuoksi kaikki saatu energia rasvaksi, sillä se ei voi tietää milloin ravintoa seuraavan kerran on saatavilla. Näin ollen paino lähtee nousemaan. Yksinkertaista, vai mitä?

Jos siis haluat epäonnistua painonpudotuksessa syö harvoin, ja iltapainotteisesti. Skippaa aamiainen, äläkä syö välipaloja. Liiku harvoin ja kovaa. (Eli kun liikut, liiku kerralla niin kovatehoisesti, että et pysty tekemään mitään seuraavan kahteen viikkoon lihaskivuilta.). Ja jos näilläkään konsteilla et epäonnistu, ota käyttöön ihmedieetit ja –paastot. Niillä saadaan keho ja aineenvaihdunta juntturaan, ja suurin osa painosta pudotettua lihaksista rasvan sijaan. Viimeistään näillä neuvoilla saat painonpudotuksen pysähtymään ja parhaimmillaan jopa muutaman kilon lisää vyötärölle.

Jos taas haluat välttää laihdutuksen sudenkuopat, kuuntele maalaisjärkeä, noudata yleisiä ravinto- ja liikuntasuosituksia ja kysy neuvoja SATS:in osaavilta personal trainereilta.
Vielä ehdit saada tuloksia aikaan ennen kesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti